Már annyiféle fogyókúrát kipróbáltam, hogy végiggondolni is hosszú.
Volt, hogy napi 600 kalóriát ettem, és minden este futottam. Az eredmény: két hónap alatt 15 kiló, ami azt jelentette, hogy a 176 centimhez 69 kilóra sikerült lemennem. A környezetem kifejezetten soványnak ítélt, és azt mondták, rosszul nézek ki. Ez még lánykoromban történt. Férjhez mentem, gyerekeket szültem. A súlyom szélsőséges volt, mert az egyik szülés után 98 kiló voltam. Akkor megint lefogytam, 75-re, méghozzá úgy, hogy szétválasztottam a fehérjét és a szénhidrátot, egy étkezésen belül csak az egyikből ettem, és két étkezés között kihagytam 3-4 órát. Ez igazából nem volt nehéz, hiszen mindent ehettem, csak ki kellett várni az idejét. Egyúttal elkezdtem Pilatesre járni, amitől klassz alakom is lett.
Aztán persze megint visszahíztam, már 86 kiló voltam újra – ekkor valamilyen (irgalmatlan drága) fehérjeporral fogytam le. Sikeresen, és rájöttem, hogy valószínűleg azért volt olyan drága az a por, mert akkor nagyobb az esélye, hogy az ember nem zabál mellette, ha már kifizette azt a sok pénzt, legalább hasson. Elkezdtem spinningre járni, az nagyon jó kiegészítése volt a diétának.
De persze megint visszahíztam. Kipróbáltam ilyen-olyan kapszulákat, tablettát, de az a helyzet, hogy ha az elhatározás hiányzik, akkor minden hiába. Nincsenek csodakapszulák, az embernek hozzá kell tennie a maga részét rendesen. Ráadásul, ahogy mondani szokták, a fogyás 70 százalékát az étrend teszi ki, a mozgás 30 százalékban segít.
Folyton küzdök. Igazából nincs más okom rá, mint a magamnak való megfelelés – mert a férjem például kimondottan örül a teltebb idomaimnak -, illetve az, hogy érzem, sem a térdeimnek, sem a bokáimnak nem jó a túlsúly, főleg, hogy gyakorlatilag állómunkát végzek, tehát rengeteget kell tartanom a saját súlyomat.
Nos, a most megcélzott irány az alacsony gliklémiás indexű ételek fogyasztása.
A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az étel a szervezetünkben milyen gyorsan alakul cukorrá a szőlőcukorhoz képest. Ennek megfelelően vannak magas, közepes, és alacsony GI-ű ételek. Egy ilyen diétában az alacsony csoportból (esetleg a közepesből) kell válogatni.
MAGAS a glikémiás index 70 felett (ide tartoznak például: kristálycukor, szőlőcukor, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek, szörpök, édesített tejes italok, alkoholos italok, fehérlisztből készült pékáru és tészta, torták, sütemények, édességek, édes és sós kekszek, müzli, gabona- és kukoricapehely, fehér rizs, burgonya, szőlő, banán, datolya, aszalt gyümölcsök, 70%-osnál alacsonyabb kakaótartalmú csoki).
KÖZEPES 56-tól 69-ig (teljes őrlésű pékáru, kukorica, borsó, barna és basmati rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz, mangó, édesburgonya).
ALACSONY 55 alatt (csicsóka, zabpehely, árpa,bab, lencse, csicseriborsó, dió, kesudió, joghurt, kefir, a zöldségek többsége, a gyümölcsök többsége – kivéve a banán, a mangó, az ananász, a datolya, a szőlő -, min. 70%-os étcsoki, nyírfacukor).
Akit érdekel, keressen rá a neten.
Mozogtatok már valamit?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: