Mivel a különböző diéták/táplálkozási módok terén elég nagy tapasztalatra tettem szert az utóbbi 25 évben, megfigyeltem, hogy a számomra sikeres testsúlycsökkentő – minek is mondjam? – programok azok, amelyekben az ételek viszonylag szabadon variálhatóak. Van ilyen jópár, és általában az a közös bennük, hogy az ételek glikémiás indexe alacsony. Definíció következik, de nem fogom kikérdezni.
A glikémiás index (GI) azt mutatja meg, hogy egy étel milyen gyorsan alakul át cukorrá a szervezetben. A szőlőcukor a viszonyítási alap, annak 100 a GI-je.
A magas GI-ű ételekben a szénhidrát gyorsan alakul át cukorrá, hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami után aztán gyorsan lezuhan, és arra készteti a dolgozót, hogy nassoljon. Minél alacsonyabb ez az érték, annál inkább hosszan tartó jóllakottság-érzést nyújt az adott élelmiszer. Ráadásul, ha valaki alacsony glikémiás indexű ételeket eszik, annak
– felgyorsul az anyagcseréje;
– csökken az étvágya;
– a teste fizikai teljesítőképessége nő.
Amellett, hogy az életminősége jobb lesz az embernek, még fogy is.
Az alábbi besorolás egy eléggé általánosan elfogadott:
MAGAS a glikémiás index 70 felett, ide tartoznak például: kristálycukor, szőlőcukor, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek, szörpök, édesített tejes italok, alkoholos italok, fehérlisztből készült pékáru és tészta, torták, sütemények, édességek, édes és sós kekszek, müzli, gabona- és kukoricapehely, fehér rizs, burgonya, szőlő, banán, datolya, aszalt gyümölcsök, 70%-osnál alacsonyabb kakaótartalmú csoki.
KÖZEPES 56-tól 69-ig, ilyen a teljes őrlésű pékáru, kukorica, borsó, barna és basmati rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz, mangó, édesburgonya.
ALACSONY 55 alatt, ezeket szeretjük: csicsóka, zabpehely, árpa,bab, lencse, csicseriborsó, dió, kesudió, joghurt, kefir, a zöldségek többsége, a gyümölcsök többsége – kivéve a banán, a mangó, az ananász, a datolya, a szőlő -, min. 70%-os étcsoki, nyírfacukor.
Nagyon sok finom ételt el lehet készíteni alacsony glikémiás indexszel, ezen az angol nyelvű weboldalon sok ilyen ötletet kaphattok, itt pedig magyarul is.
Egy kedves kommentelő a múltkori zöldséges ételnél már megjegyezte, hogy jó-jó, alacsony a GI, de magas a kalória és a zsír – erről legközelebb értekezem. Bár tudós nem vagyok, de én is tapasztaltam azt, amit a mai kutatások teljes mértékben alátámasztanak: nem a zsírtól leszünk dagadtak, hanem a cukortól, a finomított szénhidrátoktól. Amikor szalonnát ettem szalonnával – ámde kenyér nélkül -, akkor is fogytam. Szóval nem a kalóriaszámlálás a nagy titok.
Itt pedig találtok egy jó kis sikertörténetet, szeretem ezeket olvasni, nagyon inspirálóak.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: