Egy kövér nő naplója

Nem a zsírtól leszel kövér

Vannak sztereotípiák, amik úgy beépülnek a köztudatba, hogy aztán még hosszú évtizedek múltán is tartják magukat, noha már sokszorosan megcáfolták azokat. Ilyen volt például a spenót, amelynek egyáltalán nincs kiemelkedő vastartalma, az egész mítosz egy tévedésen, egy tizedesvessző elírásán alapult.

Vagy itt van a koleszterin, ezzel együtt a tojás sátánná való kikiáltása, miközben utóbbi az egyik legegészségesebb táplálékunk, és a legjobb, ha eszünk belőle annyit, amennyi jólesik.

Aztán itt van a zsír: hogy aki fogyni akar, az zsírszegény étrendet kövessen, és jött a mindenféle “light” kaja, a zsírmentesített joghurt, tejföl, de még szalonna is. Azonban zsír KELL a szervezetünk egészséges működéséhez, az elégtelen zsírbevitel a legkülönbözőbb betegségekhez vezet.

a75

Miért is gondoljuk, hogy a zsír hizlal? Talán azért, mert ami lerakódik úszógumi formájában, na meg a combunkon, csípőnkön, az ugye zsír. Nyilván abból a zsírból, amit megettünk, mert azt tudjuk, hogy amit eszel, azzá leszel.

De ebben a képben ez erős csúsztatás, a szervezetünk ugyanis másképp dolgozik. Sok-sok vizsgálat és kutatás bizonyítja, hogy a hízásért a szénhidrátok a felelősek: magas zsírbevitelű diéták sikeresek (ld. ketogén étrend), magas szénhidráttartalmúak sosem.

A zsíranyagcseréért az inzulin a felelős: amikor nő az inzulinszint, több zsírt raktározunk el, a szénhidrátok pedig pontosan az inzulinszintet “dobják meg”. Az úszógumiról tehát a szénhidrát tehet, nem a zsír.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!