Vannak sztereotípiák, amik úgy beépülnek a köztudatba, hogy aztán még hosszú évtizedek múltán is tartják magukat, noha már sokszorosan megcáfolták azokat. Ilyen volt például a spenót, amelynek egyáltalán nincs kiemelkedő vastartalma, az egész mítosz egy tévedésen, egy tizedesvessző elírásán alapult.
Vagy itt van a koleszterin, ezzel együtt a tojás sátánná való kikiáltása, miközben utóbbi az egyik legegészségesebb táplálékunk, és a legjobb, ha eszünk belőle annyit, amennyi jólesik.
Aztán itt van a zsír: hogy aki fogyni akar, az zsírszegény étrendet kövessen, és jött a mindenféle “light” kaja, a zsírmentesített joghurt, tejföl, de még szalonna is. Azonban zsír KELL a szervezetünk egészséges működéséhez, az elégtelen zsírbevitel a legkülönbözőbb betegségekhez vezet.
Miért is gondoljuk, hogy a zsír hizlal? Talán azért, mert ami lerakódik úszógumi formájában, na meg a combunkon, csípőnkön, az ugye zsír. Nyilván abból a zsírból, amit megettünk, mert azt tudjuk, hogy amit eszel, azzá leszel.
De ebben a képben ez erős csúsztatás, a szervezetünk ugyanis másképp dolgozik. Sok-sok vizsgálat és kutatás bizonyítja, hogy a hízásért a szénhidrátok a felelősek: magas zsírbevitelű diéták sikeresek (ld. ketogén étrend), magas szénhidráttartalmúak sosem.
A zsíranyagcseréért az inzulin a felelős: amikor nő az inzulinszint, több zsírt raktározunk el, a szénhidrátok pedig pontosan az inzulinszintet “dobják meg”. Az úszógumiról tehát a szénhidrát tehet, nem a zsír.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: